Vrijdag Inspiratiedag: Van boot tot urban duurzaamheidsproject

Alles met urban en duurzaamheid is hot dezer dagen, daar vertel ik weinig nieuws mee. En natuurlijk kun je gaan zoeken naar een stukje braakliggende grond om daar samen met wat buurtbewoners zo’n buurtmoestuin te starten. Of mooier nog een duurzaamheidsproject. Maar waarom jezelf zo beperken in die definitie van ‘braakliggend terrein’. Met slechts een beetje fantasie kun je dat begrip enorm oprekken. Naar braakliggende pontons bijvoorbeeld. Dat is wat ze bij onze Zuiderburen hebben gedaan.  Uiteraard in de grootste haven die België kent: in Antwerpen. Kunstenaarscollectief Timecircus bouwt daar een ‘proef’project dat duurzaam leven in de stad onderzoekt. Op de pontons, die 3 verdiepingen hoog zijn, worden onder meer een moestuin aangelegd, een biogasinstallatie, veel planten en bloemen. En uiteraard, hoe kan het ook anders in het land van de vele bieren, een brouwerij. En o ja, ze hebben ook nog kippen.

(lees verder onder de visuals)

 

 

 

 

 

 

 

 

Het duurzame experiment beperkt zich niet alleen tot de ecologische tak, ook de sociale variant is belangrijk. Want het is nadrukkelijk de bedoeling om ook meer sociale samenhang te creëren. Het bier wordt samen gebrouwen – en gedronken. Van de produkten uit de moestuin wordt samen een diner gemaakt.

Mocht je dit weekend niets te doen hebben, ga ‘ns op zoek naar een braakliggend ‘terrein’. In de Amsterdamse haven bijvoorbeeld. Of meer precies: de omstreden Amsterdam Container Terminal die op 1 januari van dit jaar definitief zijn poorten sloot.

DeliciousDiggNUjijTumblrSphereEmailLinkedInTwitterShare

gerelateerde artikelen

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*