Lu Nijk – zorgboerderij Maargies Hoeve: ‘Kijk verder dan je neus lang is’

Lu Nijk besloot in 2001 op zijn melkveebedrijf een zorgtak te beginnen om mensen die extra begeleiding nodig hebben een zorgrijke en warme omgeving te bieden. In de afgelopen jaren is zijn boerderij uitgegroeid tot de goed lopende zorgboerderij  ’De Maargies Hoeve’, die zich aan de rand van Steenwijk bevindt. Sinds 2010 hebben ze een theeschenkerij erbij, waar de zorgdeelnemers een extra vorm van dagbesteding hebben.

Best of both worlds

Ik wilde graag boer worden, maar de zorg heb ik ook altijd mooi gevonden. Veertien jaar geleden kwamen de eerste zorgboerderijen op in Overijssel. Ik ging ze meteen bekijken en voor mij was het snel duidelijk: dit wil ik ook! Het is namelijk de manier om de twee dingen te combineren die ik belangrijk vind, namelijk zorgen voor anderen en het runnen van een boerderij. Ik had al een boerderij en die is uiteindelijke beetje bij beetje doorgegroeid naar een echte zorgboerderij. Een aantal van onze deelnemers is enorm beperkt door zware vormen van autisme of psychiatrische problemen, maar ik geloof dat iedereen de mogelijkheid heeft zich in meer of mindere mate te ontwikkelen. Wij willen hen een mooie dagbesteding geven en de gezinnen waaruit ze komen ontlasten. Ik geniet er enorm van als de mensen hier gelukkig bezig zijn.

Samen leren

Ik had al een goed lopend productiebedrijf en daar heb ik steeds meer zorg aan toegevoegd. Ik ben met één autistische jongen begonnen. Hij leerde veel. En wij ook! Wij hebben met hem de eerste ervaringen opgedaan met autisme en zijn via hem steeds meer  in de zorgwereld thuis geraakt. Je moet veel geduld hebben en zo’n jongen echt stapje voor stapje leren omgaan met veranderingen. Hij heeft van ons geleerd met onverwachte situaties om te gaan en hij is gemakkelijker geworden in zijn sociale contacten. Ik ben zelf een opleiding sociaal pedagogisch werk gaan doen, om nog beter met de deelnemers om te kunnen gaan.
Wij willen graag het gevoel van eigenwaarde van onze deelnemers vergroten. Wij zien ze dan ook niet als cliënten of patiënten, maar gewoon als deelnemers of werknemers. Eén van de jongens zei laatst tegen een bezoeker: ‘Ik werk op de boerderij en dat zijn mijn collega’s’.  Het is toch mooi dat hij dat zo voelt en daar gelukkig mee is.
Ik ben redelijk creatief en heb goed bij andere boerderijen en zorginstellingen gekeken hoe zij dingen aanpakken. Je moet verder kijken dan je neus lang is en goed nadenken wat je zelf kan doen en hoe je dat kan doen. Ik probeer overal 1+1=3 van te maken. De bouw van een nieuwe kippenschuur is een voorbeeld. Ik bouwde met de oudere deelnemers de schuur (dagbesteding), die zo is ingericht dat iemand met een beperking de kippen zelfstandig kan voeren. Bovendien heb je eieren voor eigen gebruik en voor de verkoop.

Groot succes

Ik vind de bureaucratie in de zorg af en toe wel lastig. Ik ben zelf namelijk meer van de korte lijntjes. Maar goed, daar moet je niet teveel bij stil staan en gewoon mee omgaan. Wil het niet linksom, dan gaan we toch rechtsom? De gemeente Steenwijk is in ieder geval zeer meedenkend.
De zorgboerderij is een groot succes geworden. Onze zorgdeelnemers  zijn zeer verschillend. Zo hebben we mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, met psychische of psychiatrische problematiek, jongeren uit de jeugdzorg en dementerende ouderen. Er werken inmiddels verschillende parttimers, vrijwilligers en stagiaires op de boerderij. In de loop der jaren zijn er ook steeds meer dieren bijgekomen. Wij hebben nu onder meer koeien, paarden, pony’s, ezels, schapen, geiten, varkens, konijnen, cavia’s en kippen op de boerderij rondlopen.

Financieel gezien lukt het ons aardig, omdat wij in de eerste plaats inkomsten uit ons melkveebedrijf verkrijgen.  Voor het theehuis hebben we een eenmalige POP-subsidie gehad. De financiering van de zorg gebeurt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, het persoonsgebonden budget en het onderaannemerschap van zorginstellingen.

Groeien in kwaliteit niet in kwantiteit

Ik wil niet te grootschalig worden. Als ik niet meer iedereen ken, ben ik mijn doel voorbij geschoten. Ik wil wel graag kleine dingen blijven uitwerken, en dat kan niet als je heel groot bent. Zo wil ik bijvoorbeeld vakanties voor kinderen op mijn zorgboerderij organiseren. En ik wil een klein kerkje bouwen. Het moet een soort stilteruimte worden waar iedereen zich prettig voelt en even tot rust kan komen. Het is niet per se voor één geloof bedoeld, want er komen onder meer een Boeddha en een Mariabeeldje in te staan. Ik vind dit een prachtig project. Dan neem ik bijvoorbeeld een paar jongens een dagje mee om samen met mij op zoek te gaan naar een glas-in-loodraam. Je moet bedenken dat het wereldje van die jongens vaak behoorlijk klein is, dus het is voor hen dan echt een dagje uit.

Supertip

Doe het omdat je het leuk vindt, maar doe het nooit alleen uit geldoverwegingen. Onderneem vanuit je hart en bouw het rustig op. Begin vanuit de juiste overweging en denk goed na!

Tekst: Kyra Somers

In Changemakers vertelt een social innovator zijn of haar beweegredenen om een initiatief te starten. We vragen naar de why, what & how, om het mantra van de befaamde marketeer Simon Sinek aan te halen. Met die verhalen laten we voorbeelden zien van mensen die de handen uit de mouwen steken en een sociaal probleem aanpakken. Op een ondernemende manier of als initiatiefnemer van een project. We willen jullie herkenning en inspiratie geven. En misschien ook nieuwe inzichten. Wil je zelf je verhaal vertellen? Neem contact op met petra [at] goedgeefs.nl
DeliciousDiggNUjijTumblrSphereEmailLinkedInTwitterShare

gerelateerde artikelen

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*