Vrijdag Inspiratiedag: 6 manieren om in 2050 iedereen te voeden

Iedere vrijdag kun je hier inspiratie opdoen. Om het weekend relaxed in te luiden, of die 2 dagen eens goed de tijd te nemen erover na te denken. Met deze week: Hoe gaan we al 9 miljard monden voeden in 2050?
Bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van de Wageningen Universiteit baarde afgelopen week opzien door in een interview in Trouw te stellen: óf intensievere landbouw óf honger. Oftewel: we redden de wereld niet van hongersnood met alleen biologische landbouw.
Je raadt het, daar was niet iedereen het mee eens. Stadse frats als ik ben, heb ik geen idee wie er gelijk heeft. Maar kenner van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen ben ik wel. Daarom: 6 manieren om in 2050 heel veel mensen te voeden.

Verticale stadslandbouw


Je neemt een leeg kantoor, heel veel rekken, goed groeilicht en zie daar: de moderne landbouw. Een hele hoop vliegen in een klap: voedselprobleem aangepakt – ook nog eens in de buurt waar al die mensen wonen, waardoor er minder co2-uitstoot is voor vervoer naar eindgebruikers, zo schoon mogelijke teelt en leegstand van kantoren creatief aangepakt.
Bedrijven als MetFarm en Groenten uit Amsterdam houden zich hiermee bezig.

Zeeboerderijen


Kunnen we niet omhoog, dan gaan we toch het water op. Zout water wel te verstaan. Een uitkomst voor landen als Nederland dat grenst aan een zee. Op de zeeboerderijen wordt het eiwitrijke zeewier gekweekt; die eiwitten kun je gebruiken als voeding voor mensen en voor veevoer ingrediënt. De reststoffen gebruik je als biobrandstof.

Stadslandbouw op braakliggende terreinen

Berlijn is er mee bezaaid en in Nederland zie je het ook steeds meer: braakliggende terreinen die omgetoverd worden tot stadslandbouw. Op een rafelrandje in Amsterdam Oost ligt De Valreep, een voormalig dierenasiel dat gekraakt is. Samen met de buurt hebben de krakers er onder meer een stadstuintjes gevestigd. In grote witte plastic zakken, want de bodem is sterk verontreinigd. Buurtbewoners kweken daar hun eigen groente.

Dakmoestuinen

 

Behalve landbouw in kantoren, kun je ook landbouw óp kantoren bedrijven: de dakmoestuin. Op het dak van het vroegere V&D-hoofdkantoor, bij het Amsterdamse kantoor Zuidpark, ligt Europa’s grootste dakmoestuin (3.000 m2). Iedere Zuidparker kan zijn eigen daktuintje onderhouden, onder de deskundige begeleiding van tuinman Douwe en een aantal langdurig werklozen die met dit project uitzicht krijgen op een betere toekomst.

Planten op water

Leuk zo’n dakmoestuin, maar voor oude gebouwen kan al die aarde waarin de groente moeten groeien net te zwaar zijn. Dan zijn hydroponics: planten op water en voedingsstoffen een uitkomst. In New York experimenteren verschillende restaurants er mee.

Potjestuin

Of je er je voldoende voedsel mee kweekt, is de vraag. Hangt ook van je eigen behoefte af, maar alle kleine beetjes helpen: de potjestuin. Voor op je balkon, je dakterras hoe klein ook of gewoon voor binnen, voor achter het glas. Dat je in je huiskamer een kas nabootst.

 

DeliciousDiggNUjijTumblrSphereEmailLinkedInTwitterShare

gerelateerde artikelen

One Trackback

  1. [...] 6 manieren om iedereen in 2050 te voeden [...]

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*