Goed doen en geld verdienen blijkt lastig dilemma

Maar liefst ruim 40% van de sociaal ondernemers vindt het een lastig dilemma: goed doen en geld verdienen. Dat blijkt uit de poll die in april op dit blog gedraaid heeft. Aanleiding voor de poll  was een coaching bijeenkomst waar goede vriend B vertelde dat dit dilemma een barrière was om te groeien met z’n onderneming.

Ik was er op z’n zachtst gezegd verbaasd over dit dilemma. Sociaal ondernemerschap gaat toch juist over goed doen en geld verdienen, zo dacht/denk ik. En omdat we er zo uitgebreid over hadden gesproken tijdens de coachingsessie, dat het alleen ons clubje bezighield. Een goed onderwerp voor een poll dus, leek mij.

Wereldwijd dilemma

Dat deze vraag niet voorbehouden is aan ons calvinistisch Nederland, blijkt uit een video van The Unreasonable Institute. Voor een van de deelnemers  hield dit dilemma haar ook tegen om te groeien. Maar na een aantal gesprekken met experts en deskundigen is ze er van overtuigd dat goed doen en geld verdienen de enige manier is om sociale verandering op grote schaal teweeg te brengen.

Multimiljonair en sociaal ondernemer?

Het dilemma werd aangescherpt door kennis G, die onderzoek doet naar sociaal ondernemers wereldwijd. Haar centrale vraag: mag je tegelijkertijd multimiljonair en sociaal ondernemer zijn? Antwoord had ze niet, hoeft ook niet, het is een goede vraag. Het is goed dat je erover nadenkt.

Op de Linkedingroep van sociaalondernemen.nu leidde deze vraag ook tot een discussie tussen voor en tegenstanders.
Volgens Wim Habraken mag het wel maar kan het niet. ‘In deze volstrekt hypothetische discussie is mijn stelling; Een multimiljonair kan geen sociaal ondernemer zijn. Het is het een of het ander, als sociaal ondernemer heb jij geen miljoenen in eigen bezit anders ben je geen sociaal ondernemer maar een ondernemer. Bovendien heeft het niks met mogen te maken dat maakt die goeie man/vrouw gelukkig nog steeds zelf uit’, aldus Habraken.

Gert `Rebergen daarentegen stelt dat het mag en kan. ‘Niet het bezit van de ondernemer is doorslaggevend, maar de wijze waarop wordt ondernomen en het drieluik eigenaarschap – zeggenschap – winstbestemming.’ Hij verwees daarbij ook nog naar een digitale nieuwsbrief waarin meer over dit onderwerp te lezen is.

‘Het is de hebzucht, de begeerte en de gehechtheid die ellende veroorzaken’ stelt Talma Joachimsthal. ‘Als een miljonair hiervan doordrongen is en mooie dingen doet met zijn/haar geld, dan is het oké toch? Samen delen zou ik zeggen. Overigens, ik ben geen miljonair. Maar zou wel graag in gesprek komen met eentje.’

DeliciousDiggNUjijTumblrSphereEmailLinkedInTwitterShare

gerelateerde artikelen

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*